Vad är FAVAL och varför validering?

FAVAL är ett komplett valideringsverktyg för att, på ett tids- och kostnadseffektivt sätt, kartlägga och kvalitetssäkra reell kompetens med skräddarsydda utbildningsinsatser. FAVAL ser till att branschens medarbetare får ett kvalitetssäkrat bevis på att de har den kunskap och förmåga som efterfrågas.

En FAVALvalidering kan genomföras för yrkesrollerna fastighetstekniker, fastighetsskötare, fastighetsvärd, fastighetsförvaltare och fastighetsingenjör. FAVAL är framtaget av Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd tillsammans med fastighetsbranschen.

Att genomföra validering är en investering som kvalitetssäkrar kunskaper och färdigheter samt bidrar till ökad status och attraktionskraft för företag och medarbetare. Dessutom medför validering generellt en möjlighet till minskad risk för arbetsplatsolyckor, en ökad effektivitet och långsiktigt ökade ekonomiska värden för företaget.

Hur går valideringen till?

En FAVALvalidering består av två moment: ett teoretiskt prov och ett praktiskt prov. Det praktiska provet kan genomföras som en fördjupningsuppgift, beroende på vilken yrkesroll som skall valideras.

Teoriprovet medför att eventuella kunskapsluckor identifieras och en individuell utbildningsplan upprättas för deltagarna för att de skall komplettera kunskapsluckorna och klara proven. Efter utbildningsinsatsen utförs ett omprov av provdelar som validanden eventuellt blivit underkänd i.

Valideringen och dess prov genomförs av ett ackrediterat testcenter. Det finns även möjlighet att genomföra teoretiska prov på distans. För yrkesrollerna fastighetsförvaltare och fastighetsingenjör finns även möjlighet att genomföra hela valideringen på distans.

Valideringen är uppdelad i två separata delar.

  • Det teoretiska provet består av består av frågor indelade i olika ämnesområden beroende på yrkesroll och är datorbaserat.
  • Det praktiska provet eller fördjupningsuppgiften är också yrkesrollsberoende och genomförs efter godkänt resultat av den teoretiska delen.

När valideringen godkänts utfärdas ett kompetensbevis eller certifikat (beroende på yrkesroll).

Här kan du läsa mer om vad validering för varje yrkesroll innebär:

Validering för Fastighetstekniker


Validering för Fastighetsingenjör


Validering för Fastighetsvärd


Validering för Fastighetsförvaltare


Validering för Fastighetsskötare

Övriga möjligheter med FAVAL utöver validering

Det finns även möjlighet att genomföra en validering mot enbart intyg. En yrkesrollsinriktad validering mot intyg utförs av ett ackrediterat testcenter. Efter det kan en utbildningsplan utarbetas för deltagaren för att denne ska kunna läsa in eventuella kunskapsluckor. Läs mer om detta under varje yrkesroll.

FAVAL kan också användas för att göra en kartläggning av befintliga och potentiella nya medarbetare i branschen. Kartläggningen består av en självskattning där resultatet visar på branschspecifik teknisk grundförståelse hos deltagaren samt ger en indikation på vilken yrkesroll som passar deltagaren bäst.

Ämnesområden som ingår i kartläggningen är:

El och elkraft

Värme och kyla

Kommunikation

Miljö

Ekonomi

Yttre skötsel

Ventilation

Styr- och reglerteknik

Juridik

Kvalitetsutveckling

FAVAL genomgår en ständig utvärdering och utveckling, inte minst i samband med olika yrkesråd och projekt som exemplevis UPPKOM. Valideringens tester för fastighetsskötare, fastighetstekniker och fastighetsvärd bygger på kursplanerna från utbildningen till respektive yrkesroll. Valideringens tester för fastighetsförvaltare och fastighetsingenjör bygger på en nära dialog och utveckling tillsammans med branschen. I takt med att utbildningarna uppdateras och förändras för att matcha branschens kompetenskrav utvecklas också FAVAL.

Är du intresserad av att validera dig eller dina medarbetare?

Börja med att kontakta James Johnsson eller Mikael Mossberg på FAVAL så guidar vi dig i processen samt till ett av våra testcenter.

Valideringsförordning

Sveriges kompetensförsörjning bygger på många olika typer av utbildningsinsatser. I takt med att validering blir en allt viktigare del i kompetensförsörjning så har riksdagen utfärdat en valideringsförordning (2022:1549) som du kan läsa mer om här.

Demo

Om du vill testa på hur valideringen i FAVAL fungerar kan du göra en demo-version av det teoretiska provet. Du får då en känsla för hur frågorna kan se ut och får testa på att ange svar. För att göra demo-versionen av FAVAL gör du följande steg:

  1. Gå till hemsidan: https://startmz.com/faval
  2. Logga in med användarnamn: demofaval
  3. Lösenord: demofaval
  4. I fältet Aktiveringskod skriv in: FAVAL

Du kan nu starta testet genom att klicka på ‘Starta testet’ .